Opleidingen

Het opleiden van muzikanten in onze Fanfare gebeurt op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Leeftijd
  • Beginniveau
  • Soort instrument

AMV (Algemene Muzikale Vorming)
Vroeger kreeg je bij Fanfare Stint. Jan eerst een jaar AMV, waarna je op een instrument ging spelen. Omdat theorie ons inziens beter blijft hangen op het moment dat je deze direct in de praktijk kunt toepassen, mag je bij ons direct op een instrument beginnen, ook al heb je nog geen notenleer of AMV gehad. De theorie (AMV/notenleer) leer je bij ons dus tegelijk met het bespelen van een instrument. Iedere leerling wordt individueel begeleid voor zowel de lessen op het instrument als de notenleer. We maken gebruik van een methode met een CD die als “orkestband” dient: “Horen, lezen en spelen” van uitgeverij de Haske.

Om te beginnen zijn de meest gangbare instrumenten: bugel, cornet, trompet of bariton. Ook instrumenten als hoorn, saxofoon en trombone zijn mogelijk. We kunnen in overleg altijd nog overstappen naar een ander blaasinstrument. Vanzelfsprekend zullen we alleen opleiding geven indien er wordt gekozen voor een instrument dat bruikbaar is in een fanfare-bezetting.

Een fanfare-orkest heeft een bezetting met koperen instrumenten (bugel, cornet/trompet, trombone, hoorn, bariton, tenor- en bastuba), houten instrumenten (saxofoon) en slagwerk. De melodie in een fanfare wordt veelal gespeeld door de bugels.

Ieder jaar wordt een klein “examen” afgenomen waarbij een jury aanwezig is. Dan wordt ook bepaald of je kunt mee gaan spelen in het leerlingenorkest. Na verloop van tijd wordt in overleg met de dirigent van het leerlingenorkest en de dirigent van de fanfare bepaalt of je in de fanfare mee kunt gaan spelen.

Volwassen personen die willen beginnen met muziek zijn bij ons ook van harte welkom. Met een individuele aanpak wordt het muziekspelen eigen gemaakt.

De lessen op blaasinstrument worden sinds 1 september 2011 verzorgd door Hans de Doelder en George Kints. De saxofoonlessen worden verzorgd door Ingeborg Geerts. De lessen voor percussie (slagwerk) worden gegeven door Hans den Doelder.

De kosten voor de opleiding bedragen 375 euro voor het schooljaar 2014/2015. Hiervoor krijg je een instrument in bruikleen, lesmateriaal, 25 minuten les per week (36 weken op een schooljaar) en een persoonlijke begeleiding. Het uiteindelijke doel is deelname in het fanfare-orkest van Sint. Jan. Leerlingen die alleen geïnteresseerd zijn in de opleiding en niet het doel hebben na enkele jaren in het fanfare-orkest te spelen, verwijzen we door naar de Zeeuwse Muziekschool in Hulst.

Voor verdere informatie neem contact op met secretariaat.

Secretaris: Paul Weemaes

Elzenstraat 11

4564 CC St. Jansteen

Telefoon: 06-81555620

E-mail: pjeweemaes@zeelandnet.nl